Filters

Prijs

€ 0,00 - € 3.105,00

Merk

Kleur

Lengte (mm)

0 - 15005

Breedte (mm)

5 - 3005

Hoogte (mm)

0 - 555

Diepte (mm)

0 - 2395

Diameter (mm)

Diameter stuurbuis (ø)

Toepassing

Wok-melding door teveel geluid motor

- Categorieën: Producten

Wij horen steeds vaker dat motorrijders worden bekeurd omdat hun uitlaat niet is goedgekeurd of te veel geluid produceert. Soms leidt dit zelfs tot een WOK melding. In deze blog informeren wij je over de toegestane geluidniveaus en laten wij de vele mogelijkheden zien die wij van Kommer Motors kunnen bieden met bijvoorbeeld een decibel killer. 

Deze blog gaat over het gebruik in Nederland. Ga je naar het buitenland? Zorg dan dat je altijd binnen de juiste limieten zit en het liefst de juiste  keurmerken hebt op de uitlaat om problemen te voorkomen.

Is  je uitlaat gekeurd?

In Europa wordt er gewerkt met een keurmerk. Het keurmerk is niet specifiek gericht op het geluidsniveau (vooral op uitstoot), maar geluidsniveau wordt wel meegenomen in de norm, waardoor een goedgekeurde uitlaat dus aan de juiste niveaus voldoet. Je mag met de uitlaat dan vrijwel overal in Europa rijden.

Wanneer een motor nieuw afgeleverd wordt in Nederland, dan is deze altijd voorzien van een uitlaat die goedgekeurd is. Heb je een tweedehands motor met een originele uitlaat? Dan kun je er vanuit gaan dat deze voldoet aan de eisen en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over teveel dB’s. 

Heb je een uitlaat van een ander merk dan origineel (bijvoorbeeld SC-Project, Shark, Takkoni of Zard)? Zoek dan meer informatie over de uitlaat en kijk of deze is voorzien van een keurmerk. Dit kun je vinden op de uitlaat zelf (stempel) of op de website van het uitlatenmerk. Vrijwel alle goedgekeurde uitlaten zijn voorzien van een uitneembare decibel killer (met uitzondering van EURO4 & EURO5 gekeurde uitlaten). Zonder decibel killer is de uitlaat in dit geval dan ook niet goedgekeurd.

Heb je een motor met een goedgekeurde uitlaat, maar zie je dat er geen decibel killer is gemonteerd? Heb je het idee dat het geluid te luidt is?  Dan is de uitlaat meestal niet toegestaan op de openbare weg (zonder db killer). 

Niet gekeurd, wat nu?

Wij zijn specialist in universele decibel killers en dempwol die de uitlaat stiller maakt. De politie in Nederland zal je vooral aanhouden als je opvalt in het verkeer. Heb je de dB’s voor elkaar, dan hoef je niet bang te zijn om aangehouden te worden. 

Een andere optie is om een nieuwe en goedgekeurde uitlaat te kopen. Een grotere investering, maar voor veel motoren is een goedgekeurde uitlaat goedkoper dan de boete is (€280-€420), vooral als dit leidt tot een WOK-melding. Onze goedgekeurde uitlaten voldoen niet alleen de wettelijke eisen. Het geluid wordt ook veel mooier van de motor en de motor oogt sportiever.

Deel deze blog

Geef een reactie